Runraad: Zijn compressiekousen een hip accessoire of een doeltreffend hulpmiddel?

Compressiekousen… doen ze iets? Of gaat het toch vooral om een goedverkopende marketingtruc? Ook in de wetenschap was er vroeger heel wat discussie over het nut van compressiekledij bij sporters. Een studie die de effecten van compressiekousen testte op het herstel bij marathonlopers doet alvast vermoeden dat de felgekleurde kousen wel degelijk meer zijn dan een mode-accessoire.

Wat doet een compressiekous?

Het idee achter compressiekledij is dat er kort na het sporten een fenomeen optreedt wat in wetenschappelijke termen “blood pooling” wordt genoemd. Door de toegenomen bloeddoorstroming blijft, na de activiteit, nog een poosje bloed “staan” in de spieren. Dit fenomeen verhindert een optimaal herstel na de inspanning. In theorie is een comprimerende kracht dan ook preventief voor het "blood poolen". Wanneer de bloedvaten genoeg samengedrukt worden, stroomt er immers sneller bloed weg en kan het herstel meteen starten.

Tot  enkele jaren geleden werden bij de bovenstaande redenering heel wat vraagtekens geplaatst. Het werd als twijfelachtig beschouwd dat compressiekousen genoeg kracht konden uitoefenen om een reëel effect op de bloeddoorstroming te hebben. Een studie die in februari 2015 in het Amerikaanse Journal of Strength and Conditioning Research wordt gepubliceerd, toont echter een duidelijk effect op het herstel aan.

Compressie VS. Placebo

Drieëndertig marathonlopers werden geïncludeerd in de studie. De helft van hen kregen na hun 42,195km 48 uur lang compressiekousen aan, de andere helft kreeg niet-comprimerende kousen aangemeten. Beide groepen deden voor de marathon een inspanningstest op de loopband en deze werd herhaald twee weken na hun wedstrijd.

Terwijl de snelheid op de loopband in stapjes toenam, moesten de deelnemers zo lang mogelijk blijven lopen, tot ze uitgeput waren. De groep die tot twee dagen na de marathon compressiekousen droeg, deed het opmerkelijk beter dan de placebo-groep. Ze liepen bijna een volle minuut langer dan toen ze dat twee weken voor de marathon deden, terwijl de placebo-atleten het zelfs een minuut minder lang uithielden. Bovendien werd gemiddeld ongeveer een halfuurtje op de loopband gelopen, zodat een verschil van bijna twee minuten tussen de groepen echt wel opvallend is. De conclusie was dan ook dat de lopers die compressiekousen droegen duidelijk beter recupereerden van hun inspanning.

Het lijkt er dus op dat compressiekousen niet alleen hip, maar ook functioneel zijn.

Het belang van compressiekousen

Compressiekousen helpen dus vooral voor een sneller herstel. Bij Anaerobe inspanningen kunnen de sokken ook licht prestatie bevorderend werken, omdat je het melkzuur sneller zal afvoeren. Dat effect is wel vrij beperkt.

Maar uit de test blijkt ook wel het belang van correcte compressiekousen. Zorg er voor dat je je compressiekousen op maat koopt. Compressiekousen die niet passen hebben ook geen effect. Meten is weten!

Welke effecten hebben de compressiekousen nog buiten het herstel?

- Blessurepreventie: de compressiekousen drukken je schenen en kuitspieren samen, waardoor er minder trillingen kunnen ontstaan en ook de kans op blessures daalt, zoals bijvoorbeeld een scheenbeenvliesontsteking.

- Blessurebehandeling: heb je toch een blessure opgelopen? Ook dan kunnen de compressiekousen nuttig zijn. Door ze te dragen zal het herstelproces sneller verlopen.

Wanneer draag je best compressiekousen?

- Tijdens de inspanning: zo vangen de kousen de trillingen in je kuiten op en kunnen ze ook blessures voorkomen.

- Na de inspanning: om het herstel te bevorderen.

- Tijdens een langdurige ‘statische’ houding. Als je bijvoorbeeld lang moet stil zitten op kantoor of wanneer je een lange vliegreis voor de boeg hebt.

Kies ik voor kousen of tubes?

Tijdens de inspanning is er weinig verschil. Misschien is er zelfs een lichte voorkeur voor de tubes, omdat jouw voet dan vrij is.

Maar tijdens het rusten draag je best compressiekousen. Zo vermijd je vochtophoping in jouw voet.